tam ve etkin katılımını kısıtlanan, tutum ve çevre koşullarından etkilenen kişidir.
Zihinsel Engelli Birey; Zihinsel engellilik, kişinin zihinsel becerilerinin yaş ortalamasının altında olması, buna bağlı olarak standart eğitim sisteminin beklentilerini karşılama konusunda sıkıntı yaşanması durumudur.
Zihinsel engellilik çocukluk döneminde başlayan işlevlerdeki belirli bir durumu tanımlamaktadır. Bu durum zekâdaki sınırlılıklar ile bununla birlikte görülen uyumsal becerilerdeki sınırlılıklardır aynı zamanda.
Zihinsel engelli olduğu tespit edilen kişi, dikkat, algı, hafıza, akıl yürütme, muhakeme ve problem çözme becerilerinde kronolojik yaşına paralel performans sergilemekte zorlanırlar. Yapılan özel eğitim ve psiko-sosyal çalışmalar ile kendi performanslarının en iyisini sergilemeleri mümkündür.
Ruhsal Engelli Birey; Ruhsal, duygusal hastalıklar, genel olarak duygu düşünce ve davranışlarında normalden farklı görüntüler olması nedeni ile kişinin günlük yaşam aktivitelerini tamamlamada, kişilerarası ilişkilerinde devam ettirmede güçlük yaşamasıdır. Ruhsal ve duygusal engelliler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm, epilepsi, şizofreni, alkol ve madde bağımlılığı, cinsel sorunlar, kaygı ve duygu bozukluğu, bunama gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu engelli grubuna dâhildirler.